mer & mer FÖRE FESTEN …

BERNUR i bloggen 6 feb 2016 om FÖRE FESTEN av Saša Stanišić:

Romanen Före festen visar romanens spännvidd som genre. Det är en njutningsfylld krönika om historiens betydelse för människan. 

”Den som inte vågar sig utanför verkligheten, kommer aldrig att erövra sanningen”. Orden är Schillers, och återges av en av karaktärerna i Saša Stanišić roman Före festen. Dessa ord av Schiller kan fungera som en kod till förståelsen av denna säregna berättelse.

Stanišić, född i Bosnien-Hercegovina, kom till Tyskland som tonåring, och han förhåller sig till språket med en kärleksfullhet som aldrig blir okritisk. Det är uppiggande att läsa hans anarkistiska inställning till hur en berättelse ska formas. I den mån det är kaotisk beror det på att så är också verkligheten, och det är sällan innehåll och form samspelat så väl i en roman.

http://howsoftthisprisonis.blogspot.hr/2016/02/fore-festen-sasa-stanisic-weyler.html

 

Jenny Aschenbrenner i P1 6 feb 2016 om FÖRE FESTEN av Saša Stanišić:

Tänk, alla små ögonblick som historien byggs av. Tänk, konstnären och författarens makt att välja ut några av dem som legat i skugga och belysa dem åt oss. Saša Stanišić gör det vackert, roligt och rytmiskt, i det gränsland mellan myt och realism där allt tycks nytt och outforskat.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6361076

6 Feb 2016