Om Allegro pastell i "En varg söker sin pod"

"En varg söker sin pod" – en podcast om kultur med Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli.

Ungefär från minut 33 i avsnittet nedan pratas det om Allegro pastell av Leif Randt. Författaren och skribenten Caroline Ringskog Ferrada-Noli har läst den och säger bland annat att det är "så jävla bra gjort", att det är "otroligt imponerande" och – "en perfekt bok".

https://podcasts.nu/avsnitt/en-varg-soker-sin-pod/europas-indien-Harta_X2y

***

Urintressant är det att följa alla olika reaktioner på den här romanen, det är som att den delar upp läsarna och kritikerna i två läger där det ena tycker att Randt träffar dagens unga människors leverne & tänk mitt i prick, medan det andra ilsknar till över allt det ytliga och stela och tillrättalagda.

Och reaktionerna var likadana i Tyskland när boken kom ut. "En av de viktigaste romanerna i den tyska samtidslitteraturen" utropade en recensent medan andra bara blev provocerade av hans karaktärer. Några hyllade och lovordade hans språkhantering, talade om en extrem noggrannhet i beskrivningarna av de iakttagna själs- och samhällsformationerna, någon om ett behärskat språk, en annan om ett nästintill sterilt språk, ytterligare en annan tyckte att alla upplevelser/frågor/känslor/åsikter kändes rätt träiga.

Som sagt. Läsupplevelsen är allas vår egen.

Randt har mycket riktigt utarbetat ett eget språk, ett koncept, i sina böcker som han själv betecknar "Post Pragmatic Joy". Spännande ju, apropå hur hans språk låter på tyska – och således på svenska.

***

Den som trodde att Judith Hermann 1998 med sin bok Sommarhus, senare träffade en hel generations så kallade nerv (och det är inte få som med rätta tycker det) blir på skönast tänkbara sätt beslagen med lögn av Leif Randts Allegro pastell. (Josef Bichler, 7.3.2020)

/Ch.

30 May 2023